vrijwilligers aan het woord

Drie vrijwilligers van de kledij- en luchbar aan het woord

Een soepbar en koffiehoek, een tweedehands kledingwinkel, dat is Alderande zoals de meeste Lokeraars het kennen. Om dit alles te runnen, heb je vrijwilligers nodig. Wij helpen mee, ieder naar zijn of haar talenten en tijd. Sommigen staan in het atelier om kleren te sorteren en te prijzen. Anderen helpen in de winkel zelf of maken de etalages aantrekkelijk.

Je kunt ook aan de kassa staan of een handje helpen in de lunchbar. Er is zoveel te doen en daardoor is het ook zo aantrekkelijk voor mensen die zich willen engageren.

Heel positief is dat we veel vrijheid en verantwoordelijkheid krijgen. We voeren niet louter uit wat men ons vraagt. Binnen het vooropgestelde kader kunnen we ons werk zelf grotendeels bepalen.

Wij zijn geen begeleiders maar we spelen wel onze rol. We hebben soms een informelere band met de cliënten. We horen dus van alles: wat ze graag doen, met wie ze het even moeilijk hebben, ... We gaan daar heel vertrouwelijk mee om. We zijn een luisterend oor. Het is niet aan ons om oplossingen aan te reiken. En tegelijk kunnen we tijdens de tweemaandelijkse vrijwilligersvergaderingen wel zeggen wat ons stoort. Of wat onszelf bezig houdt.

Met deze mensen omgaan is ook voor ons een meerwaarde. Zij kijken op een eigen manier naar de wereld, zijn soms impulsiever, gaan anders met de dingen om, ... Ons werk is vrijwillig maar niet vrijblijvend. We combineren engagement met plezier. We voelen ons echt een deel van de werking.

 

Katleen & PATRICiA - vrijwilligers

Ik kook al meer dan tien jaar elke dinsdagavond voor een groepje bewoners van de studio’s in de Zelestraat. ‘Wij’ moet ik eigenlijk zeggen, want een vriendin kookt nu met me mee.

Vijf bewoners steken al vanaf de allereerste keer hun voeten onder tafel. Het is een heel gezellige formule voor een goede babbel en een aangename avond. Je leert de mensen op een andere manier kennen, je hoort hun verhalen en besognes. En na het potje koffie trekt iedereen huiswaarts.

Omdat ik de bewoners goed begon te kennen, kreeg ik zin om ook met andere activiteiten mee te gaan. Zo ben ik voor een week met een groep bewoners naar Houthalen getrokken.

En dat is schitterend meegevallen. Mijn invalshoek is contact met de mensen, ik zoek liever de gemoedelijke informele sfeer op. De kleinschaligheid van de werking zorgt ook voor een beter en intenser contact tussen elke betrokkene. Dit is voor mij een rijke ervaring.

 

Samenwerking